Tak se mi také podařilo koupit Fake...
Rozhodl jsem se pro nákup na aliexpressu. Před uvedením nabíječky na trh jsem četl několik článků o tom, že v Číně má stát okolo 10$. Když jsem to tedy kupoval za 16$, tak mě vůbec nenapadlo, že by někdo mohl padělat takto levnou nabíječku a prodávat jí dráž.
Vzal jsem rovnou 3kusy. I pro známé. Dvě od jednoho prodejce a jednu od druhého. Oba prodejci měli dobré hodnocení, a v popisu několikrát uvedeno, že se jedná o originál.
Když mi nabíječky dorazily, tak jsem velmi rychle zjistil, že se nejedná o originály.
Balení vypadá normálně, je i s papírovým přebalem. Plastová krabička ale nedrží zavřená. Pohromadě to drží ten přebal. Ale možná to tak má být...
Celé balení váží 290g, samotná nabíječka pak 229g.
Kablík na sobě nemá USB logo (podle některých zdrojů logo znamená fake).
Logo na nabíječce je větší a světlé, jako mají faky. Střed USB konektoru na nabíječce je bílý, originál ho má béžový. Střed micro USB je černý, ale měl by být bílý.
Samozřejmě jsem power banku rozebral. Jak vypadá rozebraný originál můžete vidět zde:
Ve videu zmiňované "průchozí" nabíjení s fakem nefunguje.
Pod bílým předním plastem by se měly nacházet 4 šroubky. Fake nemá ani jeden. Pod zadním plastem by měly být také 4 šroubky. Fake má díry na čtyři, ale použity jsou jen 2.
V hliníkovém obalu by měly být úchyty pro šroubky. Fake je nemá vůbec.
Deska by měla být k plastovému rámečku přichycena dvěma šroubky. Fake díry pro šroubky má, ale šroubky opět chybí.
Baterie by neměly být v žádném rámečku a měly by být k desce přidělány kovovými pásky. Na bateriích by mělo být teplotní čidlo. Fake má baterie spolu s deskou v jednom velkém rámečku, baterie jsou k desce přidělány jen slabými drátky. Teplotní čidlo nečekaně chybí. Všechny 3 nabíječky mají u červeného drátu relativně velkou rezervu, ale černý je krátký a má prodřenou izolaci.
Deska je oproti originálu úplně jiná, hlavně chybí čip od Texas Instruments.
Baterie by měly být šedé (LG). Prý do toho dávají i baterie od samsungu, ale ty jsem nikde neviděl.
Fake má baterie fialové.
Všechny 3 nabíječky jsou úplně identické, až na jednu drobnost. Na bateriích od jednoho prodejce jsou nápisy. Na bateriích od druhého prodejce nápisy chybí (jinak jsou stejné).
Powerbanky jsem nabil, odpájel z nich battery packy a pomocí iMaxu B6 změřil jejich kapacitu pro 4.2-3V. Později jsem zjistil, že powerbanky přestanou nabíjet, když napětí klesne pod 3V. Takže B6 mi změří přesně to, co elektronika v powerbanku použije. Nevím, jak moc přesně B6 měří, ale pro porovnání jsem ještě zkoušel měřit 3400mAh 18650 od panasonicu. Po mrknutí do datasheetu člověk zjistí, že kapacita by měla být mezi 3200-3350mAh a hlavně pro napětí 4.2-2.5V. Já jsem takto nízko nešel, a končil jsem na 3V. Měřil jsem 3 články a každý mi dal necelých 3000mAh.
Věřím, že kdybych šel o toho půl voltu níže, tak z nich ještě těch 200mAh+ dostanu. B6 by tedy měl měřit celkem OK.
Bohužel se mi nepodařilo zjistit pro jaký rozsah napětí mají origo články LG kapacitu 2600mAh.
A jaká je tedy naměřená kapacita čtyř 18650 článků z fake nabíječky? Horší než jsem čekal.
První dal 3300mAh, druhý 3400mAh a tředí 4350mAh. Ten s popsanými bateriemi dal nejméně.
Baterie jsem nabil asi 2X, po několika cyklech by možná šla kapacita trochu nahoru, ale stejně by to byla tragédie...
Dle očekávaní dopadlo tragicky i nabíjení mobilu. Mám v něm 2400mAh baterii a powerbanky ho sotva dokázaly nabít z 15% do plna. Ten s největší naměřenou kapacitou jsem ještě nezkoušel.
Prakticky po celou dobu nabíjení blikaly 4 LEDky, až před koncem to během chvilky spadlo jen na jednu LEDku. Indikace tedy stojí za to samé jako celé powerbanky...
Samozřejmě jsem problém hned začal řešit s prodejci. Ten, od kterého jsem vzal jednu mi bez jediného slova vrátil peníze. Druhý chce powerbanky poslat zpět. Vzhledem k tomu, že poštovné stojí jako nabíječka, tak na to asi kašlu...
Kdyby to někoho zajímalo, tak tady je pár fotek:
Pre zobrazenie URL sa musíte prihlásiť